Domáci púpavový med – aj púpavový sirup

Ak má niekto rád sladké, určite by mal vyskúšať vyrobiť si doma svoj vlastný púpavový med či sirup z púpavy lekárskej. Púpava v sebe skrýva okrem vápnika aj horčík a železo. Koreň púpavy je zasa považovaný za účinný liek proti rakovinovým bunkám.

Kvety púpavy sú na začiatku letného obdobia všade okolo. Na lúkach, popri ceste či v záhradách. Zber púpavových hlavičiek je dobré naplánovať počas obeda. Vtedy je kvet najviac otvorený.

Samozrejmosťou je zber mimo znečisteného ovzdušia, teda mimo frekventovaných ciest.

Recept na domáci púpavový sirup

Suroviny:

  • 250 ks púpavových kvetov
  • 1 citrón
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • kytička aromatických byliniek (mäta, medovka)

Postup:

Umyté púpavové kvety zalejeme prevarenou vychladnutou vodou. Pridáme umytý citrón, ktorý nakrájame na plátky a taktiež umyté bylinky. Tie dodajú sirupu krásnu vôňu aj chuť. Všetko necháme stáť 24 hodín na chladnejšom tmavšom mieste.

Potom zmes precedíme, pridáme cukor a pomaly miešame. Sirup varíme len na miernom ohni, kým nezačne iba jemne bublať. Ešte horúci nalievame do sklených fliaš.

Čerstvo nazbierané kvety a bylinky sú základom úspechom pri príprave kvalitného medu či sirupu.

Súčasťou domácej kuchyne by mal byť tradičný a veľmi obľúbený púpavový med. Komu doma chýba recept, tu je jeden úplne základný a jednoduchý.

Recept na domáci púpavový med

Suroviny:

  • 400 ks púpavových kvetov
  • 2 citróny
  • 1,5 l vody
  • 1,5 kg cukru

Postup:

Umyté citróny nakrájame na kolieska a varíme spolu s kvetmi vo vode, až kým zmes nezačne vrieť. Následne zmes odložíme na 24 hodín odstáť.

Potom zmes scedíme a pridáme cukor. Tradičný recept sa nevyhol použitiu klasického cukru, no ako náhrada sa môže použiť aj trstinový cukor. Spolu varíme do zhustnutia asi hodinu.

Hotový med nalievame ešte teplý do sklených pohárov, zatvoríme veko a otočíme hore dnom až do vychladnutia. Je na pohľad tmavší než obyčajný med.

Púpavový med je výborný najmä v zime do čaju alebo na bolesť hrdla. Možno ho využiť rovnako ako včelí med na prípravu zákuskov alebo medovej torty a tiež ho môžete použiť ako polevu na palacinky či nadýchané francúzske toasty.

Púpavový sirup – zdravie a benefity

Púpavový sirup obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré sú prospešné pre zníženie rizika oxidačného poškodenia a zápalu. Na zníženie zápalu a podporenie hojenia rán účinne pôsobí aj populány doplnok stravy ProfiZym.

Je dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov vrátane vitamínu A, vitamínu C, vitamínu K a železa. Je teda vhodný aj pri nedostatku železa. Zároveň obsahuje veľké množstvo vlákniny.

Vláknina v púpavovom sirupe pomáha udržať pocit sýtosti dlhšie, čo je prospešné pri chudnutí.

Živiny v púpavovom sirupe, ako napríklad silymarín, sú spojené so zlepšením zdravia pečene. Pomáha pri vylučovaní toxínov a prebytočných tekutín z tela.

© 2024 KD.sk | Nakódoval Leoš Lang